Guatemala-Belize-Mexico - Reisverslag uit Mexico-stad, Mexico van Jan en Marian Welberg - WaarBenJij.nu Guatemala-Belize-Mexico - Reisverslag uit Mexico-stad, Mexico van Jan en Marian Welberg - WaarBenJij.nu

Guatemala-Belize-Mexico

Door: panamericana

Blijf op de hoogte en volg Jan en Marian

24 April 2012 | Mexico, Mexico-stad

Op Goede Vrijdag zijn we 's avonds naar Antigua gegaan. Het was een hele toer om de stad in te komen. En een nog grotere om de stad weer uit te komen. Maar het was de moeite waard. Het is werkelijk indrukwekkend hoeveel mensen er op de been zijn.
Semana Santa is in dit deel van de wereld de belangrijkste week van het jaar. Er worden overal processie gehouden en het oefenen hiervoor begint al 6 weken voor die tijd.
In Antigua zijn veel kerken en elke parochie heeft z'n eigen processie.
Dit gaat de hele week, door elke dag zijn er wel een paar.
Er lopen honderden mensen mee in zo'n processie.

Antigua is een stad waar we weer veel Indiaanse vrouwen in klederdracht zien.
Dit is eigenlijk het enige land in Midden Amerika waar we weer bont geklede vrouwen zien.

In Guatemala bezoeken we de grote Maya opgraving Tikal.
We staan naast de opgraving op de camping weer prachtig in de jungle.
's Nachts horen we de brulapen weer te keer gaan.
Het enige nadeel is de vochtigheid. Het is hier zo heet dat ook 's nachts het zweet je overal langs loopt.

Tikal is een prachtige opgraving met tempels van 70 meter hoog.
Op het hoogtepunt leefden hier 100.000 mensen. De stad was 16 vierkante km. groot.
De Mayacultuur heeft lang geduurd. De periode liep van 2000 v. Chr. tot 800 na Chr. Dus veel langer dan de Incacultuur.
Er zijn dan ook over het hele gebied waar de Maya's woonden nog steeds heel veel steden die overwoekerd zijn.
We werden rondgeleid door Dieter Richter. Hij heeft veel geschreven over de Mayacultuur en doet nog steeds veel onderzoek.

Daarna zijn we de grens overgegaan naar Belize. Belize is heel vlak. Qua landschap niet bijster interessant.
En ineens moeten we Engels praten.
Belize is nooit door de Spanjaarden veroverd. Hier waren in die tijd de Engelse piraten actief. Belize is nog steeds lid van de Engels Commonwealth.
Hier wonen ook veel Mennonieten, die allemaal van Duitse afkomst zijn. We zien ze onderweg met paard en wagen.
Het is of je ineens een paar eeuwen terug gaat in de tijd. En even later een paar donkere mensen met rasta kapsel, echt bizar.

Dan naar Mexico, het laatste land van onze reis. We komen in Yucatan. Het schiereiland, waar ook Cancun ligt.
We staan een paar dagen bij Playa del Carmen op de camping.
Heerlijk zwemmen en een warme zee.
Prachtig palmenstrand,heel mooi blauw water.
Maar hier zijn ook weer veel toeristen. Moeten we wel even aan wennen. Yucatan heeft veel Mayaopggravingen. We gaan naar Chichen Itza. Chichen Itza is prachtig gerestaureerd. We waren hier 2 jaar geleden ook. We zijn weer onder de indruk.
Uxmal is nog een bekende Mayastad. Hier krijgen we veel regen.
Yucatan is qua landschap erg saai. Vlak en veel begroeiing, je ziet niet veel. Als we in de buurt van Campeche komen verandert het landschap.
Mexico is een geweldig groot land dus we rijden veel kilometers.
Wij gaan niet naar Paleque, omdat we daar ook al waren, maar rijden helemaal langs de Golf van Mexico.
Via Villahermosa rijden we naar Puebla/Cholula. Puebla is een prachtige stad, waar we heerlijk over de Zocalo slenteren. In Cholula zien we op zondagavond nog optredens van Mexicaanse dansgroepen. Dit is het leven in een Mexicaanse stad. Altijd muziek en dans 's avonds in de steden.

In de Italian Coffee Company, waar ik dit bericht zit te typen, zie ik uit het raam de rokende Popotecapetl. Deze vulkaan is sinds enige tijd onrustig.

We gaan vandaag op weg naar Mexico City, een stad met 22 miljoen inwoners.
We zijn hier weer op hoogte, Puebla ligt op 2200 meter. Dus het was koud de afgelopen nachten. Wel een grote overgang na weken met meer dan 35 graden.

We zijn bezig met de laatste loodjes van onze reis. Wel een raar gevoel dat het over goed 2 weken afgelopen is.
En er dan een eind komt aan een geweldige reis.

• 24 April 2012 - 14:11

Gerry Engbers:

Playa del Carmen? Wat DOEN al die rare toeristen daar op JULLIE strand? Het zou verboden moeten worden... Nog twee weken genieten van dit eindeloos mooie gebied. En als jullie terug zijn, begint hier misschien ook eindelijk de zon te schijnen. Nog heel veel plezier en tot gauw. Liefsger.
    (P.S. 13 mei geven we een Moederdagconcert is Lonneker; zijn jullie dan terug???)

• 24 April 2012 - 14:39

Marian:

Helaas is er een fout in het opladen van de foto's gekomen. Jullie houden de rest nog te goed.
    Groet Marian.

• 24 April 2012 - 20:42

Margreet Haan:

geniet nog van jullie laatste weken!!! Ik heb genoten van jullie mooie verhalen en prachtige foto"s!
    groetjes
    Margreet

• 27 April 2012 - 20:43

Fam. Koopman Vasse:

Hoi Jan en Marian, zojuist weer een aantal van jullie verslagen gelezen en foto's bewonderd. Geweldige belevenis moet dit zijn, geniet er nog van en tot half mei back in Albergen.
    Groetjes Frank, Hilde, Jette, Wies en Thije Koopman